klima sie nie załącza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mcytrus
    Classic
    • 2010
    • 29

klima sie nie załącza

Sa inaczej wyprofilowane. Ja mam dynamiki za 400, Michał ma RSowe - moja maja lepsze trzymanie boczne i szersza pupe :twisted:
  • bergson
    Drive
    • 2008
    • 82

klima sie nie załącza

Witam.Może mi ktoś powiedzieć dlaczego przy temp.1 stopnia i poniżej tej temp.klima mi się nie uruchamia.Kumpel śmiga astra 3 i jemu klima sie włącza nawet przy -2.O co tu chodzi?Idzie to jakoś ustawić VAG-iem.Bo w taką pogodę jak dzisiaj to szyby parują jak cholera

Komentarz

• dontak
      Rider
      • 2008
      • 586
      • Octavia III combi (5E5)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Klima nie załącza się kiedy temp. na zewnątrz spada poniżej +5 stopni. Takie zabezpieczenie układu.
      OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• bergson
        Drive
        • 2008
        • 82

Zamieszczone przez dontak
        Klima nie załącza się kiedy temp. na zewnątrz spada poniżej +5 stopni. Takie zabezpieczenie układu.
        To dlaczego w oplach się załącza i nic się złego nie dzieje?

Komentarz

• dontak
          Rider
          • 2008
          • 586
          • Octavia III combi (5E5)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Nie wiem jak jest w oplach. Wiem tylko jak to wygląda w skodzie.
          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• LUKI
            RS
            • 2005
            • 5776

Zamieszczone przez bergson
            Zamieszczone przez dontak
            To dlaczego w oplach się załącza i nic się złego nie dzieje?
            mam Signuma i się nie załącza
            kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bo skoda to przemyślane rozwiązania
              Proponuje zacząć od wymiany filtra, osuszenia samochodu a nie od włączania klimy
              Poza tym jak włączysz klimę to nie chodzi sprężarka, natomiast osuszacz itp działa

Komentarz

• Owrone
                Ambiente
                • 2010
                • 115

bergson, kolego skoda do debilny samochod, niemcy napchali w niego tyle niepotrzebnych rzeczy, zeby sie tylko to wszystko psuło,
                Jeśli masz klimatronika, to ustaw go w tryb auto i problem parowania czy podobnych rzeczy minie, jesli chcesz zeby dawal zimne powietrze to daj w pozycję LO i gitara...
                Była : Octavia II 1.9TDI BJB Elegance
                Jest : Opel Insignia 2.0 cdti 160ps Cosmo automat

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Owrone
                  bergson, kolego skoda do debilny samochod, niemcy napchali w niego tyle niepotrzebnych rzeczy, zeby sie tylko to wszystko psuło,
                  a ja myślalem, ze jezdze czeskim autem :diabelski_usmiech a o pierwszych slowach to nawet niewspomne :evil:
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• bergson
                    Drive
                    • 2008
                    • 82

Zamieszczone przez abstinent
                    bo skoda to przemyślane rozwiązania
                    Proponuje zacząć od wymiany filtra, osuszenia samochodu a nie od włączania klimy
                    Poza tym jak włączysz klimę to nie chodzi sprężarka, natomiast osuszacz itp działa
                    Zaraz zaraz nic z tego nie kumam.Piszesz że jak włączysz klimę to nie chodzi sprężarka, natomiast osuszacz itp działa.Ale jak to możliwe skoro śnieżynka na wyświetlaczu klimatronica zapala sie i od razu gaśnie.Nigdy w zime nie używam przycisku auto tylko w lato i wtedy śnieżynka na wyświetlaczu sie ładnie świeci.O co chodzi z tym osuczaczem powietrza-aha filtr kabinowy wymieniony.

[ Dodano: Czw 09 Gru, 10 08:48 ]
                    Jeśli masz klimatronika, to ustaw go w tryb auto i problem parowania czy podobnych rzeczy minie, jesli chcesz zeby dawal zimne powietrze to daj w pozycję LO i gitara...
                    To jeśli użyję przycisku auto to szybki nie bedą parowały tak jakby była włączona klima?No ale jeśli jest poniżej 5 stopni to klima i tak sie nie włączy i zimne powietrze chyba nie poleci bo jak skoro kompresor nie chodzi.

Komentarz

• Owrone
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 115

czeski moze i jest, ale wszystka technologia w nim to VW golf, jedyna roznica to inny kolor powswietlania.... reszta to szwaby, aaaaa i może jeden wiekszy + dla skody ze jest bardziej wygłuszona

Ja cały czas jeżdze w trybie auto i nie mam zadnych problemów z parowaniem, a ze sie kompresor nie załacza to trudno, nie przeskoczysz tego... jak chcesz zimne powietrze daj na LO i sprawa załatwiona, osuszarka i tak chodzi wiec nie ma problemów.
                      Niektórzy jeżdżą w trybie Econ, i też sobie to chwalą, tylko ja nie widze sensu, przecież jak nie działa kompresor od klimy to i spalanie sie nie zwieksza:P
                      Była : Octavia II 1.9TDI BJB Elegance
                      Jest : Opel Insignia 2.0 cdti 160ps Cosmo automat

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

jak chcesz zimne powietrze daj na LO
                        A po co mu zimne powietrze w ... zimie ??!!

Bergson, klima praktycznie w każdym jednym samochodzie nie włącza się poniżej ok. +4-5 stopni. po prostu nie ma takowej potrzeby - co chcesz chłodzić skoro na dworze jest poniżej 0 ??
                        Nie wiem jak jest w Astrze, ale moi rodzice maja Vectrę C po lifcie i tak jest tak samo jak w Skodzie. Ja miałem przed O II Lagunę i tam też tak było. W Clio żony jest dokładnie tak samo.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• bergson
                          Drive
                          • 2008
                          • 82

Zamieszczone przez Big
                          jak chcesz zimne powietrze daj na LO
                          A po co mu zimne powietrze w ... zimie ??!!

Bergson, klima praktycznie w każdym jednym samochodzie nie włącza się poniżej ok. +4-5 stopni. po prostu nie ma takowej potrzeby - co chcesz chłodzić skoro na dworze jest poniżej 0 ??
                          Nie wiem jak jest w Astrze, ale moi rodzice maja Vectrę C po lifcie i tak jest tak samo jak w Skodzie. Ja miałem przed O II Lagunę i tam też tak było. W Clio żony jest dokładnie tak samo.
                          Big wiem o co Ci chodzi.Nie mam potrzeby chłodzenia auta w zime tylko osuszenie w celu szybkiego odparowania szyb-ale jak wiadomo bez włączonej klimy to chyba nie możliwe-bo przeciez klima wyciąga wilgoć.I o to mi chodzi cały czas.Ale skoro temp jest powiedzmy +3 stopnie to klima się nie załaczy i wilgoc nie będzie wyciagana z wewnątrz auta.

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mi najszybciej osusza ciepłym powietrzem

Komentarz

• bergson
                              Drive
                              • 2008
                              • 82

Zamieszczone przez abstinent
                              mi najszybciej osusza ciepłym powietrzem
                              ale włączasz przycisk auto?a o co chodzi z tym osuszaczem o którym pisałeś wcześniej?działa on tylko wtedy jak wcisnę przycisk auto?

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bergson, zimą auto odpada, 90% to jest nawiew na szyby i na nogi bo mi zawsze zimno po nogach jest
                                Ostatnio econ mam wyłączony, ale czy coś daje to nie zastanawiałem się, ponoć właśnie idzie powietrze przez osuszacz

Komentarz

• bergson
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 82

cyt:Poza tym jak włączysz klimę to nie chodzi sprężarka, natomiast osuszacz itp działa-możesz rozwinąć tą tezę bo odnoszę wrażenie że nie wiesz o czy w ogóle piszesz.

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bergson, nie rozwinę tej tezy bo nie wiem o czym pisze...
                                    wymień filtr, albo sprawdź czy jest dobrze założony
                                    odkurz dobrze samochód, bo piasek świetnie chłonie wilgoć
                                    osusz go gazetami itp, odkręć schowek i posprawdzaj kanały i klapki czy dobrze działają
                                    zainwestuj w jakiś środek przeciw parowaniu szyb
                                    itp itd...

Komentarz

• gebek
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1214

Zamieszczone przez Big
                                      ogrzewania wnetrza...paradoksalnie.
                                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

Pracuję...